Ячмінь

Ячмінь від ВИМАЛ-АГРО, важлива зернова культура. У колоссях розвиваються плоди - зернівки, що використовуються в їжу, на корм худобі і як джерело солоду.

image

Ячмінь використовують для різноманітних цілей:

  • як концентрований корм для худоби,
  • для виробництва крупи (ячної і перлової),
  • для пивоваріння,
  • хлібопечення,
  • в спиртовому виробництві,
  • для виробництва солодового екстракту, ячмінної кави.

 

 

 

 

image

Ячмінь посівний поділяється на три підвиди:

  • ячмінь багаторядний
  • ячмінь дворядний
  • ячмінь проміжний

-У багаторядного, або звичайного ячменю, на кожному уступі колосові стрижня розвиваються і плодоносять три колоски, що дають нормально розвинені зернівки.Розташування і форма колоса багаторядного ячменю мають два варіанти. У першому - зерна розташовані приблизно на однаковій відстані у шість рядів один над іншим, так що в поперечному розрізі колос має форму правильного шестикутника. Такий ячмінь називають шестирядний, або шестигранним, зерно у нього вирівняні, невеликі. У другому - на кожному уступі стрижня розвиваються теж всі три зерна, але так, що середні зерна великі і притиснуті до стрижня колоса, а два бічних зерна на кожному уступі більш дрібні, неправильної форми, зрушені середнім зерном, заходять один за одного. У поперечному розрізі колос має форму чотиригранника. Зерно чотиригранного ячменю погано вирівняні.

-У дворядного ячменю з кожної сторони знаходиться лише по одному зерну, так як з трьох колосків на кожному уступі стрижня плодоносить тільки один. Зерна дворядного ячменю великі, правильної форми, добре вирівняні. Дворядний ячмінь більш поширений, він врожайніший, менше обсипається. Сорти з високими пивоварними якостями відносяться до дворядного ячменю.

-Проміжний ячмінь виробничої цінності не становить.
Ячмінь має найбільш короткий у порівнянні з іншими зерновими культурами вегетаційний період 60-110 днів, не дуже вимогливий до тепла, краще переносить посуху, при хороших умовах добре кущиться.
На 1 тонну зерна ячменю витрачається 27-29 кг азоту, 11 кг фосфору і 20-24 кг калію.
Ячмінь - культура раннього посіву. Запізнення з посівом на 7-10 днів знижує врожайність на 20-30%.
Яровий ячмінь погано росте на ґрунтах рН вище 5,5. Дуже чуйний на добрива.